Komaromi-Kolos

Kapcsolat

 

06 70 631 3017
info@prezentaciostrening.hu

 

Cél vagy eszköz?

cel vagy eszkoz rsTöbb, mint két évtizedet dolgoztam multinacionális cégeknél.

Ezalatt számos alkalommal hangzott el valami ilyesmi:
"Kolos készülj egy prezentációval, de ne legyen hosszabb, mint 10 perc és ne legyen több, mint három dia..."
"Kéne egy prezentáció, ami..." - sokszor hangzik el ilyen kérés a cégeknél. Ezzel nincs is baj, a kihívás az, hogy nem viszik tovább a kezdeményezést. Elmarad az egyik legfontosabb lépés.


Egy prezentáció elkészítésének első lépése semmiképpen sem a hossz megállapítása, vagy a diák számának meghatározása. Ez a tipikus példája annak, amit a vállalatok, vállalkozók, szakmai előadók olyan sokszor elkövetnek. Összekeverik a célt és az eszközt. A prezentáció egy eszköz és nem a cél.
Egy előadás elkészítését úgy kezdd, hogy kérdéseket tegyél fel. Mert első lépésként meg kell határoznod a prezentáció célját és megismerni a környezetét.
Ha valaki eldönti, hogy milyen hosszú legyen egy előadás vagy egy tréning, anélkül, hogy a célját meghatározná, az olyan, mintha tavasszal mindenkinek egy kapát adnának azzal, hogy "Végezz tavaszi munkát!". Na jó, de milyen munkát? Kapáláshoz jó a kapa. De metszeni, kaszálni, permetezni már nem annyira alkalmas.

 

Ma azzal foglalkozunk, hogy mi a célja a prezentációnak. Az ehhez tartozó kérdés pedig: Mi?

Mi a célja a prezentációnak? Mi az üzenet, amit át akarok adni a hallgatóságnak? Mi az, amit el akarok érni a hallgatóságnál az előadással?

Számos célja lehet a prezentációnak:
- Mutatni egy új utat.
- Elkötelezni őket valami olyan iránt, ami számodra izgalmas téma.
- Szórakoztatni.
- Inspirálni.
- Eladni.
- Tanítani.
Bocsánat, az információ átadás NEM az elsődleges célja a prezentációnak. Ha csak információt szeretnél átadni, akkor a prezentáció nem a jó csatorna. Ha csak információt akarsz átadni, akkor küldd el számukra emailben.
Ha unatkoztál valaha egy előadáson, ahol száraz tényeket sorolnak fel, akkor biztos lehetsz benne, hogy Te információ átadó prezentációd alatt is kikapcsolnak az agyak.
Sokkal fontosabb, hogy megmutasd mit jelent számukra az, amiről beszélsz és, hogy mit kezdjenek vele.
Azt kell tisztáznod, és azt kell végig megmutatnod, hogy Miért Érdekes Számukra az, amiről beszélsz! Erről kell, hogy szóljon az előadás Üzenete: Miért Érdekes Számukra?

 

Ha Neked kell prezentációt készítened, kezdd azzal, hogy tisztázod pontosan mi a cél a prezentációval. Ennek a célnak megfelelően állítsd össze, és így biztos, hogy a Te prezentációid emlékezetesebbek lesznek.