Komaromi-Kolos

Kapcsolat

 

06 70 631 3017
info@prezentaciostrening.hu

 

Melyik a jobb, a PowerPoint vagy a prezi.com?

pptorpreziSokan kérdeznek tőlem technikai részleteket. Ezeknek a kérdéseknek a központja legtöbbször a PowerPoint vagy a Prezi.com.

A Power Point és a Prezi.com alapkoncepciója

A PowerPoint-ban diákat készítesz. Ezekbe a diákba szöveget, képet, ábrát, diagramot, grafikont, videót illeszthetsz be.

A Prezi.com körülbelül ugyanazt a tartalmat kezeli (kivéve a videót, amiből csak a YouTube használható). Az alap elgondolás viszont az, hogy egy alapképre építve ráközelítésekkel (zoom-okkal) szinte kibontod a részleteket.
A Prezi.com-ot úgy képzeld el, mint amikor egy nagy asztalt tele van pakolva képekkel, szövegekkel. Úgy jutsz hozzá a részletekhez, hogy ráhajolsz és megnézed nagyítóval a. Aztán újra felegyenesedsz és ismét nagyban látod az egész asztalt.

A Power Point olyan, mint egy klasszikus diavetítés, kiegészítve automatikus léptetéssel, animációkkal és hanggal.

Emlékszem, amikor megjelent a PowerPoint, több, mint 20 évvel ezelőtt. Éppen olyan volt, mint ma a prezi.com. Mindenki rávetette magát, és egymásnak mutogattuk, hogy látod milyen jó, beállítható prezentáció témák, változtatható háttér, fantasztikus animációk, milyen egyszerűvé váltak a prezentáció készítés lépései? Mindenki arról beszélt, milyen nagyszerű és egyszerű a Power Point használata.

Mindkét megoldás kizárólag a technológiára épít, ebből a szempontból teljesen egyformák.
Nem helyettesíti az előadót egyik sem.

Melyik kerül többe, a Power Point vagy a prezi.com?

A Power Point az Office csomag része, ez költséget jelenthet. Ha beregisztrálsz egy microsoft fiókot, akkor egy egyszerűsített PowerPoint áll a rendelkezésedre, amiről viszont letöltheted a kész ppt fájlt. Ilyen módon off-line is elérhető.

A Prezi.com elérhető ingyenesen, de csak akkor, ha on-line vagy, amikor prezentálsz. Ez nem mindig megoldható. Ha off-line szeretnéd használni, akkor ezért biztos, hogy fizetned kell.

A beállítások kezelése szempontjából melyik a jobb, a Power Point vagy Prezi.com?

Sokan kérik tőlem, hogy mutassam meg a PowerPoint háttér beállításokat, a PowerPoint animáció kezelést, a prezentációs témák formázását a programban. Hogyan működik a videó, kép vagy zenei aláfestés beszúrása. Általában a Power Point használata, hogyan indul a PowerPoint prezentáció készítése, milyen a PowerPoint automatikus diavetítés. És sokszor, miért nem mutatok PowerPoint feladatokat?

Ha valaki használta bármelyik Microsoft szoftvert, az tudja kezelni a Power Point-ot is. Készíthetsz egy sablont, ami minden oldalon megjelenik. (Ez persze azt eredményezi, hogy halál unalmas lesz a prezentációd és iszonyú zavaró elemek lesznek a diákon, így nem látszik, a tartalom, amit vetítesz. A konferenciák szervezői vannak megbolondulva, hogy mindenki ugyanazt a sablont használja. Ennek köszönhetően az előadások abszolút megkülönböztethetetlenek és a hallgatóság nem emlékszik a végén szinte semmire.)

A Prezi.com olyan beállításokat nyújt, mint amit említettem. Telepakolsz egy asztalt, aztán sorba rakod, hogy milyen elemekre közelítsen rá a prezentáció.

Egyik sem túl bonyolult és mindkét szoftverrel kapcsolatban elérhetők oktató anyagok.

Melyik biztosít jobb animációkat, a Power Point, vagy a Prezi.com?

Az animációk, azok a fránya animációk. Az én tapasztalatom az, hogy az animációk szinte kizárólag problémákat okoznak.

A prezentálónak nem elég a nyilvános szereplés miatti idegességét kezelni, még arra is figyelnie kell, hogy a megfelelő időzítéssel váltsa az animációkat. A számítógép sokszor késik a váltásokkal, ekkor az előadó többet lép, a dia ugrik több lépést. Az előadó idegesen kapcsolgat vissza. Totál káosz a vége.

A Prezi.com egy jópofa dolog, abban az esetben, ha egy nagy egészet szeretnél kibontani részletekre. Az én véleményem szerint kizárólag ebben az esetben érdemes használni.

Mivel én hajlamos vagyok a tengeribetegségre, ezért a Prezi.com előadásokat általában nem tudom nézni. Úszik ide, zoom-ol oda és már háborog is a gyomrom. Ha három témát ki akarsz vetíteni, nosza készíts három diát a három címmel és mondd el a hozzájuk tartozó tartalmat. Ne úsztass, ne reptess, ne zoom-olj, ne animálj!

Miért érdekli az embereket, hogy melyik a jobb a Power Point vagy a Prezi.com?

Minden kérdező tudja, hogy mi a PowerPoint és éppen ezért nem is tudnak elszakadni attól, amit ez a prezentáció készítő program kínál.

Először nézzük szó szerint mi a prezentáció jelentése, a prezentálás jelentése: bemutatás, felmutatás, bemutatkozás, jelentkezés, tisztelgés, kiállítás, csomagolás, felterjesztés.
Érdekes, hogy ebben a felsorolásban nem szerepel, hogy ezt valaki, vagy valami más végezze helyettünk. A legnagyobb kihívás, hogy azt hiheti valaki, a Power Point vagy a Prezi.com használata maga a prezentáció.

A szoftver nem helyettesíti az előadót. Ha ez így van, akkor küldd el az anyagot e-mailben és rengeteg időt takarítasz meg.

Jó, de akkor végül is melyik a jobb, a Power Point vagy a Prezi.com?

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy mi a jó prezentáció titka.
- Legyél jó azon a területen, amiről előadást tartasz.
- Legyen célja a prezentációnak. Ez általában egy egyértelműen megfogalmazott üzenet, amit a prezentáció alátámaszt.
- Legyen minél egyszerűbb. Felejtsd el a PowerPoint által ajánlott formát vagy a Prezi.com szuper reptetéseit, úsztatásait. Gondolkozz el, hogy miként adnád elő a szoftverek nélkül.
- Mutasd meg, hogy miért érdemes meghallgatni Téged. Ebben az információk, tények, adatok egyszerű felsorolásával nem sokat segít.
- Végül: Te legyél, aki előad és ne egy program helyetted. Ne azt akard tudni, hogy a PowerPoint vagy a Prezi.com a jobb, hanem akarj Te jobb lenni.

 

képforrás: pixabay.com